Ders Adı Tohum Bilimi
Ders Kodu BHU-3135
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi DERYA GÜLOĞLU
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Tohumluk kavramının anlamı ve önemi, vejetatif tohumluk materyalleri, tohumluk üretiminde agronomik (toprak hazırlığından hasada kadar) işlemler, kimi tarla bitkileri (endüstri bitkileri-tahıllar-yemeklik baklagiller-yem bitkileri)’nde tohumluk üretiminin esasları, tohumluk teknolojisinde (depolama-işleme-paketleme) genel işlemler ve esasları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Tohumluğun anlamı ve önemi, vejetatif ve generatif tohumluk farklılığını kavratmak, normal üretimden normal üretiminin agronomik (toprak hazırlığından hasada kadar) işlemler yönünden farklılıklarını algılatmak, kimi önemli tarla bitkilerinde tohumluk üretim kurallarını benimsetmek, tohumluk teknolojisi (kurutma-işleme-paketleme) konularını algılatmak ve gelişmeleri kavratmaktır.
No Dersin Kazanımları  
1 1) Canlıların birbirleriyle ve cansız ortamla olan ilişkilerini kavranması
2 2) Enerji akımı ve madde döngülerinin öneminin kavranması
3 3) Ekosistemlerin ve gelişimlerinin öğrenilmesi
4 4) Canlı topluluklarının gelişimlerinin öğrenilmesi
5 5)Tohumların kısımlarının bilinmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Bitkilerde üreme şekilleri(generatif-vejetatif)
2 Tohumluk üretiminde ekolojik esaslar: - İklim
3 Toprak - Yükselti-Eğim-Yöney - Böcekler
4 Tohumluk üretiminde agronomik esasları: -Koruma-İzolasyon - Tohum yatağı hazırlama - Tohumluk ve aşılanması
5 Ekim zamanı ve yöntemleri - Ayıklama - Yabancı bitki kontrolu
6 Gübreleme - Sulama - Tamamlayıcı tozlama
7 Hastalık ve zararlı kontrolu - Hasat ve harman
8 Endüstri bitkileri(Ayçiçeği, yer fıstığı, pamuk, susam, haşhaş, şeker pancarı, tütün, patates)’nde tohumluk üretim esasları
9 Sıcak ve serin iklim tahıllarında tohumluk üretiminin esasları - Yemeklik baklagillerde tohumluk üretiminin esasları
10 Sıcak ve serin iklim tahıllarında tohumluk üretiminin esasları - Yemeklik baklagillerde tohumluk üretiminin esasları
11 Tohumlukların depolanması
12 Tohumlukların işlenme teknikleri: - Kurutma - İşleme-Ayrılma
13 Tohum kaplama- Delintasyon- Paketleme
14 Final Sınavı
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 1
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 4
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 5
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 1
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 1
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 1
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 1
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 1
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 1
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 1 0
Ödev 1 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 59    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu M. Gümrükçüoğlu, ?Ekoloji?, Basılmamış Ders notu, 2008
Diğer Kaynaklar M. Gümrükçüoğlu, ?Ekoloji?, Basılmamış Ders notu, 2008
Materyal
Dökümanlar M. Gümrükçüoğlu, ?Ekoloji?, Basılmamış Ders notu, 2008
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri